Friday, May 22, 2015

Custom Motorhome Design 4

This Class B design utilizes the new Dodge Promaster High Roof Extended Van which is about 20'9" long and over 82" wide.  The additional width, compared to the Sprinter van, allows more design flexibility.  This layout has a central wet bath with seating areas on both sides.  Rotating front seats form an up front seating area that will look out the wide side door.  The rear seating areas is a raised bed platform above storage.  Storage areas are accessed from the rear doors.  The rear bed/lounge area has three cushions, one which will tilt up for reading and TV viewing, and create a wrap around sofa area surrounded by windows.  The galley utilizes an under counter drawer refrigerator and under counter microwave so the entire passenger side can be window.

The purpose of this designs to create a very open feel and is best suited for a single person.  The priority is given to kitchen, lounging and aisle space over number of sleeping positions.  This creates a move livable environment for a small van that will have the advantage of fitting in most parking spaces and many residential garages. 

Another Class B design can be seen here.
A couple of Class C designs can be seen here and here.

Thursday, May 14, 2015

Jakarta House 2

This is the latest evolution of design for the house in Jakarta, Indonesia previously posted here.  The clients wanted the house to be raised higher for greater protection from flooding that occurs in the city.  In addition they wanted a garage for their cars.

The clients reviewed the first design with their Fengshui Master which then necessitated some other design modifications.  The site was divided into nine quadrants identified as either good or bad.  Some of the living and sleeping areas were moved into the good quadrants while some of the bathrooms were shifted toward the bad quadrants, as well as being careful they were not located above a bedroom or kitchen areas on the floor below.  The front door was moved to the center of the house facade to insure an equal and fair balance between the spouses in the house.

The other large change to the design was the dropping of the exterior stair, instead a central grand staircase was designed with secure glass doors providing access to each floor and also allowing light to filter into the center of the house.    The layout of the stair followed the Fengshui principal of having the number of total steps always end in the number 1, 2, 6, or 7.

Update: Jakarta House has received it's building permit and will be starting construction soon.